“Тасшалқар ауылының жалпы орта білім беретін мектебі” КММ
Ыстық тамақты ұйымдастыру жайында ақпарат
Балалардың денсаулығын сақтау және жақсарту мақсатында мектепте ыстық тамақ ұйымдастырылды.
Тамақтану жүйесін ұйымдастырудың басым бағыттары:
- білім алушыларды ыстық тамақпен қамтамасыз ету;
- тамақтанудың санитарлық-гигиеналық қауіпсіздігін қамтамасыз ету;
- диетаның сапасын, калориясын және тепе-теңдігін бақылау; - ауыз су режимін қамтамасыз ету;
Мектепте барлығы 83 оқушы бар. Мектеп асханасында 1-4 сыныптар 31 бала (екінші ауысым) және 5-11 сынып 30 оқушы (бірінші ауысым)тамақтанады.
Білім алушылар аптасына 5 рет ыстық тамақпен қамтылған. Мектеп асханасына азық-түлікті "Альбина" ЖК (Степняк қ.) жеткізеді.
Тамақтануды ұйымдастыру аудандық білім бөлімі жасаған мәзір негізінде жүзеге асырылады. Мәзірде диетада ет пен балық тағамдары басым екенін көрсетеді (аптасына 1 рет). Сусындардан білім алушылар сүт, желе, бал қосылған шай, кептірілген жемістерден компот, шырын алады. Гарнир ретінде-макарон, қарақұмық, күріш , арпа, геркулес, картоп, қырыққабат. Оқушыларға жеміс беріледі: алма, банан, алмұрт. Мәзірде балғын көкөніс салаттары да бар .
Тамақтану мектептің жұмыс кестесіне сәйкес жүзеге асырылады. Білім алушылардың тамақтануын, жеткізілетін өнімдердің сапасын бақылауды жүзеге асыру, ас блогында санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау мақсатында мектепте бракераж комиссиясы бекітілді.
Комиссияның жұмысы "Бракераждық комиссия туралы ережемен" регламенттеледі. Тамақтану жөніндегі комиссияның отырыстары ай сайын өткізіледі.
Комиссия мүшелері асхананың санитарлық-гигиеналық жағдайын бақылайды, СӨС және дұрыс тамақтану негіздерін насихаттау бойынша түсіндіру жұмыстарын жүргізеді, асханадағы кезекшілікті бақылайды, дайын өнімнің бракеражын, дайындалған тағамның сапасын жүргізеді.
Әлеуметтік педагог күн сайын асханада тамақтанушыларды тексереді, тиісті құжаттаманы жүргізеді
Жарамдылық мерзімі өткен, таңбаланбаған, сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттары жоқ өнімдер оқу жылының бірінші жартыжылдығында анықталған жоқ. Тамақтанудың ұйымдастырылуы мен сапасын бақылау жөніндегі Комиссия мектеп асханасын жоспар бойынша тексерді.
Тексеру барысында мыналар анықталды:
- мәзір әртүрлі, оған ет, сүт өнімдері, балық, шырындар, нан, көкөністер кіреді;
- өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттама бар;
- аспаздар тәуліктік сынамаларды іріктейді;
- асхана қызметкерлері мен мектеп асханасында болуға құқығы бар адамдар жеке гигиена ережелерін, санитарлық ережелер мен нормативтерді сақтайды;
-арнайы киім, қалпақ, алжапқыш бар;
- өрт және электр қауіпсіздігі ережелері сақталады.